Bizden Haberler

Güncelleniyor..


Pazar Büyüklüğü

Dünyada demir-çelikten sonra en çok üretilen metal olan alüminyum, inşaat sektöründe, özellikle çatı ve cephe kaplama, kapı ve pencere, merdiven, iskele ve sera yapımlarında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Türkiye alüminyum ile 1950'li yıllarda tanışmış ve 1974 yılında Etibank Seydişehir Alüminyum Tesisleri'nin birincil alüminyum üretmesi ile ülkemizde önemli bir sanayi sektörü olmaya başlamıştır. Günümüzde Türk alüminyum sektörü, Avrupa Topluluğu ve Ortadoğu ülkelerine yaptığı ihracat ile önemini ve gelişmesini gün geçtikçe artırmaktadır.
Ülkemizde alüminyum kullanımı kişi başına yılda 3 kg. civarında olup, bu miktar gelişmiş ülkelerin ortalamasına göre 5-6 kez daha düşüktür. Alüminyum kullanımının sağladığı faydalar dikkate alındığında, ülkemizde alüminyum kullanımı için büyük bir potansiyel olduğu görülmektedir.
Ülkemizde, ekstrüzyon(alüminyum profil), yassı-ürün, iletken ve döküm ürünlerini üreten alüminyum alt sektörleri teknoloji ve kalite yönünden gelismis olup, yaptıkları ihracat ile bunu ispatlamışlardır. Alüminyum alt sektörü, kapasite olarak da yurtiçi ihtiyacını fazlası ile karşılayabilecek konumda olduğundan bu ürünlerin ithalatına gerek bulunmamaktadır.

Türkiyede alüminyum sektöründe faaliyet gösteren firmaların toplam üretim kapasitelerinin 800 bin ton civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ekstrüzyon yani alüminyum profil üretim ve tükim miktarı ise yıllık 250 bin ton civarındadır.

Teknolojinin Sektöre Katkısı

Kışın durma noktasına gelen inşaat sektörü, teknolojik gelişmelere paralel olarak artık 4 mevsim ekonomiye ve istihdama katkı sağlıyor. İnşaat sektörü, 2012-2013'ün kışında istihdamda ortalama 1,5 milyon sınırını aştı. Sektörün kış aylarında yarattığı istihdam ise son 3 yılda yaklaşık yüzde 24 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçmişte mevsimsel etkilerden ciddi biçimde etkilenen ve kış aylarında adeta durma noktasına gelen inşaat sektörü, bu özelliğinden hızla sıyrılıyor. İnşaatlar artık kış aylarında da yazın olduğu gibi yükselmeye devam ederken, bu gelişme sektörün istihdama yaptığı katkıya da yansıyor.İnşaat sektörünün yakaladığı büyüme, sektörün istihdama yaptığı katkıdaki artış ve teknolojik gelişmeye paralel olarak kış aylarında sektörde çalışanların sayısında son yıllarda düzenli bir artış dikkati çekiyor. Buna göre, 2009-2010'un kış aylarında inşaat sektörü mevsim ortalamasında 1 milyon 197 bin kişiye istihdam yaratırken, bu sayı 2010-2011 kış aylarında 167 bin 333 artarak 1 milyon 364 bin 333'e çıktı.İnşaat sektöründeki istihdam artışı bir sonraki kış da artmaya devam etti. 2011-2012'nin kış aylarında sektördeki ortalama istihdam 1 milyon 417 bin 667'ye ulaştı. Bu dönemde Aralık 2011'de ilk kez inşaat sektörünün kış aylarında yarattığı istihdam 1 milyon 500 bin sınırını geçerek 1 milyon 512 bin olarak gerçekleşti.Geçen kış ise inşaat sektörü hem mevsimsel hem de aylık bazda istihdam açısından zirveye ulaştı. Aralık 2012'deki 1 milyon 647 bin, Ocak 2013'teki 1 milyon 540 bin, Şubat 2013'teki 1 milyon 530 binlik istihdam rakamları önceki yılların aynı aylarında yakalanan istihdam rakamlarını geride bıraktı.Mevsimsel ortalamaya bakıldığında ise 2012-2013'ün kış mevsiminde ortalama istihdam 1 milyon 572 bin 333'e çıktıSon üç yılda inşaat sektörünün kış aylarında yarattığı ortalama istihdam 375 bin 333 arttı. Artış oranı ise yaklaşık yüzde 23,87'yi buldu.(haber kaynağı...)

Neden Alüminyum

  1. Alüminyum hafiftir
  2. Alüminyum, hava şartlarına, yiyecek maddelerine ve günlük yaşamda kullanılan pek çok sıvı ve gazlara karşı dayanıklıdır. 
  3. Alüminyum'un yansıtma kabiliyeti yüksektir. Gümüşi beyaz renginin bu özelliğe olan katkısı ile beraber gerek iç gerekse dış mimarî için cazibeli bir görünüme sahiptir. Alüminyumun bu güzel görünümü, anodik oksidasyon gibi uygulamalar ile uzun müddet korunabilir.
  4. Alüminyum elastik bir malzemedir. Bu nedenle ani darbelere karşı dayanıklıdır. Ayrıca, dayanıklığı düşük sıcaklıklarda azalmaz. (Çeliklerin, düşük sıcaklıklarda ani darbelere karşı mukavemeti azalır)
  5. Alüminyum, işlenmesi kolay bir metaldir
  6. Alüminyum ısı ve elektriği bakır kadar iyi iletir.